Mocno rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy




Składniki:

- 1 i 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 5 sporych ziemniaków
- 1 marchew
- dwie pietruszki
- 1/4 dużego lub połówka małego selera
- 2 litry wody
- płaska łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki curry
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta kolendry
- niecałe pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 2 kuleczki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- płaska łyżka Vegety Natur (lub innej przyprawy warzywnej bez zbędnej chemii), lub domowa kostka bulionowa ( jeszcze ich nie robiłam, więc używam Vegety Natur)

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić do gotującej wody, dodać ziele angielskie oraz liść laurowy, gotować na niewielkim ogniu. Warzywa zetrzeć na tarce, i dorzucić do gotujących się ziemniaków. Po ok 10 minutach dodać wszystkie przyprawy i gotować na małym ogniu przez kolejne 15/20 minut. Soczewicę dodajemy na końcu, gdyż gotuję się ona bardzo szybko.Po dodaniu soczewicy zupę gotować jeszcze ok 10/12 minut. Najlepiej odstawić zupę na kilka godzin aby zgęstniała, jednak można jeść oczywiście od razu, smakuje i rozgrzewa wtedy równie dobrze :)





Smacznego.



Share:

6 komentarze

  1. Witam, wygląda smacznie odrobinę egzotycznie a i mocne rozgrzewanie w grudniu wydaje się atrakcyjną propozycją... :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zupa to wszystko czego potrzeba po powrocie do domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wystarczyło by dodać więcej curry po prostu??? Wszystkie te przyprawy to przecież składniki curry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no pewnie byłoby prościej, ale z samym curry nie smakowała nam tak bardzo. Być jest to kwestia proporcji, a być może skrzywionych kubków smakowych. Co za różnica?

      Usuń
  4. Zupa smaczna nawet mój syn niejadek zupowy ją skosztował

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodalabym jeszcze przecier pomidorowy

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń