Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy.

Bez zbędnego intro, zapraszam na cudowną prawie jajeczną pastę na kanapki :)



Składniki:

- pół szklanki czerwonej soczewicy
- pół łyżeczki kurkumy
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
-szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mleka wegańskiego
- łyżka oliwy 

Przygotowanie:

W rondelku zagotować wodę, dodać sól, kurkumę i gałkę muszkatołową, wsypać soczewicę i gotować 20-25 minut na małym ogniu,  aż soczewica będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzić soczewicę, i w miseczce wymieszać razem z mlekiem roślinnym ( polecam ryżowe) oraz oliwą. Doprawić do smaku.

W wersji wegetariańskiej można oczywiście użyć majonezu ;)







Share:

5 komentarze

  1. Musi być pyszna, dzięki za pomysł! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam soczewicę, ale jem głównie jako zupę. Ta pasta wygląda bardzo interesująco

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda i kocham smak soczewicy, jest idealna na pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Noooo chyba właśnie czegoś takiego szukałam :)
    zaraz lecę do kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszna! Regularnie ją przygotowuję.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń