Jakie jeść warzywa zimą? Brokułowe burgery. Brokuliki, kalafiorki.

        Chyba wszyscy tak samo tęsknimy za wiosną, za owocami i warzywami. Na szczęście w kryzysowych sytuacjach z odsieczą przychodzą nam mini brokuliki czy kalafiorki z marketu a w ekstremalnych sytuacjach także mrożonki. Mi udało się upolować mini brokulika, z którego powstały lekkie i pieczone w piekarniku (zamiast na patelni z tłuszczem) kotleciki z mini Brokuła.




Kotleciki Brokułowe

Składniki:

- 500g brokuła, Świeżego lub mrożonego
- sucha bułka, najlepiej kajzerka
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- pół łyżeczki Vegety
- ok. pół szklanki bułki tartej
- szczypta suszonego cząbru

Przygotowanie: 



Brokuła wypłukać, wrzucić do gotującej wody, gotować przez 7 min. Wystudzić, bardzo drobno pokroić i wrzucić do miski. Dodać olej, vegetę, zmielone płatki owsiane i cząber. Dokładnie wymieszać. Z otrzymanego " ciasta" formować małe kotleciki, delikatnie obtaczać w bułce tartej, i układać w formie, na papierze do pieczenia.
Tak uformowane kotlety, piec w temperaturze 180 stopni, przez 25 min. 
Kotleciki nie będą tak rumiane i chrupiące jak smażone na patelni, na tłuszczu, co nie znaczy, że w ogóle nie są chrupiące. Są! Są też zdrowsze :)

My wcinaliśmy z kaszą kuskus i sosem czosnkowym, na który przepis znajduje się TUTAJ.



SMACZNEGO!





I prawie zapomniałam...
Odrobina przyjemnych dźwięków na ten wtorkowy wieczór:



Share:

6 komentarze

  1. Ślicznie zielone i zdrowe! To lubię!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam wiele warzywnych kotlecików, ale te są mi jeszcze obce. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam brokuły...kotleciki wyglądają naprawdę pyyyyysznie :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotleciki wyglądają smakowicie , po prostu smacznie aż mam ochotę sobie takie coś zrobić gdy wróce z pracy. Pozdrawiam gorąco .

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam je dzisiaj. Są pyszniutkie i naprawde chrupiące. Polecam, są genialne!

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń