Papryka nadziewana w wersji wege.

Lubisz prostotę i paprykę? A może tylko paprykę? Ja kocham i wielbię, zwłaszcza nadziewaną. Tym razem postanowiłam nadziać ją czymkolwiek, byle po wegańsku i w ten sposób powstała papryka nadziewana ryżem, czerwoną fasolą i cebulą.
Wspaniała!

SKŁADNIKI:
- 4 większe papryki
- szklanka ulubionego ryżu
- puszka czerwonej fasolki
- dwie średnie cebule
- przyprawy - nic nie sugeruję, ja dodalam płaską łyżeczkę wegety oraz szczyptę pieprzu i słodkiej papryki w proszku.
-oliwa
 Na sos:
- poszka obranych, krojonych pomidorów
- ćwierć lyzeczki soli
-szczypta piepszu
- pół łyżeczki suszonego oregano


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzać do 180C, paprykę wymyć, odciąć "kapelusze" i wydrążyć.
Ryż ugotować w osolonej wodzie ( ja zawsze dodaję odrobinę Vegety). Cebulę zeszklić na patelni,
 ja używam oliwy
 z oliwek, ale można użyć jakejkolwiek do smażenia ;). Do zarumienionej cebuli wrzucic, wypłukaną czerwoną fasolkę
 i przyprawy, dobrze zamieszać i dusić pod rzykryciem ok 7 min. Wymieszać z ugotowanym ryżem.
Przygotowanym farszem, wypchać po brzegi papryki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć papryki w takiej pozcyji aby nie spadły kapelusiki. Zapiekać w piekarniku ok 45 min.

Pomidory na sos wrzucam do rondla, podgrzewam wraz ze wszystkimi przyprawami,
 kiedy się zagotuje, blenderuję na gładką masę.

Papryki podawać podtopione zalbo zatopione w sosie. Jak kto woli :)

Smacznego!



Share:

0 komentarze

Łączna liczba wyświetleń